Adviseren

Schrijven doe je niet zomaar. Ik ben als tiener wel ‘zomaar’ begonnen maar heb door de jaren heen veel bijgeleerd. Die kennis wil ik delen. Het is belangrijk dat je weet in welke richting je verhaal gaat. Je kunt een synopsis schrijven, sommige uitgevers vragen daarom. Een synopsis is een korte inhoud van het boek. Het is nuttig om een lijst te maken met de karaktereigenschappen van personen. Het is belangrijk om een tijdlijn bij te houden want het verhaal moet tenslotte wel lopen. Je hoeft het niet altijd te benoemen, maar neem bijvoorbeeld een maand in gedachten voor het begin van het boek. Dat voorkomt dat je iemand met blote benen laat lopen in de winter, om maar wat te noemen. Tijdens het schrijven kan het zomaar gebeuren dat de personen heel iets anders doen dat je hen wilde laten doen. Ze gaan als het ware met de auteur op de loop. Dat is verrassend en verfrissend en moet je niet tegenhouden. Het verhaal wordt er alleen maar beter van.

 

Ook al schrijf je een ‘gewone’ liefdesroman, er moet een zeker spanning inzitten. Het is niet altijd te voorkomen dat er voorspelbare elementen inzitten, maar dat hoort erbij. Wil je meer hierover weten, stuur me een e-mail.

 

Ook kan ik advies geven over het vinden van een uitgever. Het belangrijkste is wel dat het manuscript in goed Nederlands is geschreven. De meeste uitgevers accepteren geen manuscript met fouten. Voor taaladvies ben je bij mij aan het juiste adres.